Czekoladowe ciasto z cukinii
Czekoladowe ciasto z cukinii
Difficulty: łatwe20
porcje15
minutes50
minutes1
hour5
minutesJeśli masz nadmiar cukinii i nie wiesz, co z nią zrobić to dobrze trafiłeś! Przygotuj ze mną pyszne, bardzo czekoladowe ciasto.
Nikt nie poczuje cukinii, a gwarantuje, że każdy się w nim zakocha!
Składniki
115g masła
250g cukru
1/2 szklanki oleju
kilka kropel aromatu waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (możesz pominąć)
ok. 340g startej na grubych oczkach cukinii
60g posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Masło ucieramy z cukrem.
- Po uzyskaniu puszystej masy dodajemy jajka i mieszamy, wlewamy olej.
- Dodajemy jogurt, kawę, cukinię, czekoladę, mąkę, proszek, kakao, aromat.
- Mieszamy do połączenia składników.
- Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka.
- Można polać dodatkowo czekoladą 🙂