Maślane kruche ciasteczka
Maślane kruche ciasteczka
Difficulty: łatwePorcje
20
porcjeCzas przygotowania
1
hour20
minutesCzas pieczenia
8
minutesCałkowity czas
1
hour28
minutesPyszne, kruche ciasteczka z wyraźnym maślanym smakiem. Jeśli macie wałek z wzorkiem – dodatkowo wzbogaci wygląd ciasteczek!
Składniki
450g mąki
kostka zimnego masła
150g cukru
1 jajko
szczypta soli
Sposób przygotowania
- Jajko miksujemy z cukrem, dodajemy masło.
- Gdy składniki się połączą, dodajemy mąkę i sól.
- Wszystko szybko wyrabiamy i chowamy w lodówce na 1h.
- Ciasto wyjmujemy i wałkujemy na ok. 0,5cm
- (Jeśli mamy wzorzysty wałek, przejeżdżamy nim po cieście mocno dociskając).
- Wykrawamy kształty foremkami, wkładamy do lodówki na 15 minut.
- Następnie pieczemy przez ok. 8-10 minut w temp. 200 stopni (do zarumienienia brzegów).