Chleb sodowo-owocowy

Chleb sodowo-owocowy

Difficulty: łatwe
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Czas pieczenia

30

minutes
Całkowity czas

40

minutes

Pyszny chleb sodowo-owocowy, którego przygotowanie zajmie Tobie dosłownie chwilę, Ciasto nie musi rosnąć, bo nie używamy drożdży. To świetne rozwiązanie, gdy nie masz czasu albo cierpliwości do ciasta drożdżowego. Taki chleb z owocami to świetna alternatywa dla chałki drożdżowego. Uwierz, że kromka chleba z masłem + szklanka kakao to świetny duet na śniadanie i gwarancja dobrze rozpoczętego dnia.

Składniki

  • 700g mąki (dodaj na początek 500g i stopniowo dodawaj resztę podczas wyrabiania – w miarę potrzeby)

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • 100g kandyzowanych owoców (użyłam skórki pomarańczowej)

  • 100g rodzynek (wcześniej przelanych wrzątkiem)

  • starta skórka z cytryny i pomarańczy

  • 2 łyżki cukru

  • 50g masła

  • 400ml maślanki

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do powstania zwartej, nieklejącej masy.
  • Pamiętajmy, żeby dodać mniej mąki i potem dosypywać stopniowo, jeśli ciasto będzie się kleiło.
  • Gdy będziemy mieć wyrobione ciasto, przekładamy je na blachę z papierem i formujemy okrąg.
  • Ciasto kroimy nożem (całkowicie) na mniejsze części – nie pomińmy tego kroku, jest bardzo ważny.
  • Pieczemy przez 30 min. w temp. 220 stopni.
  • Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *