Sernik z solonym karmelem

Sernik z solonym karmelem

Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

30

minutes
Czas pieczenia

1

hour 

20

minutes
Całkowity czas

1

hour 

50

minutes

Delikatny, aksamitny sernik. Z polewą ze słonego karme

Składniki

  • Spód
  • 80g roztopionego masła

  • 250g ciastek zbożowych / owsianych

  • Masa serowa
  • 700g tłustego / półtłustego twarogu

  • 125ml śmietany 36%

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • 2 tabliczki białej czekolady

  • Polewa
  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżki wody

  • 3 łyżki śmietany 36%

  • 1 łyżka masła

  • szczypta soli (do smaku)

Sposób przygotowania

  • Spód
  • Ciasteczka blendujemy masłem i wykładamy na spód tortownicy.
  • Masa karmelowa
  • Jeśli mamy twaróg typu klinek – blendujemy go.
  • Dodajemy roztopioną czekoladę i pozostałe składniki – miksujemy do połączenia składników.
  • Masę wylewamy na spód.
  • Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej (tortownicę wkładamy do naczynia z wodą wypełnioną do 1/2 wysokości) przez 80 minut w 180 stopniach.
  • Sos
  • rondlu roztapiamy cukier w wodzie. Zmniejszamy płomień i gotujemy do zbrązowienia syropu.
  • Kolejno dodajemy śmietanę, masło i sól do smaku.
  • Czekamy aż sos przestygnie i polewamy nim sernik.
  • Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *