Babka migdałowo-pomarańczowa

Babka migdałowo-pomarańczowa

Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Czas pieczenia

40

minutes
Całkowity czas

50

minutes

Babka z białą czekoladą, nutą pomarańczy i drobinkami migdałów.

Składniki

  • 4 jajka

  • pół kostki masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • tabliczka białej czekolady

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100g rozdrobionych migdałów (ja wrzuciłam do blendera migdały w całości)

  • starta skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania

  • Masło topimy i wrzucamy czekoladę – czekamy do rozpuszczenia.
  • Jajka miksujemy z cukrem do otrzymania puszystej masy.
  • Stopniowo wlewamy przestudzony sos czekoladowy i skórkę pomarańczowy – cały czas miksując.
  • Wsypujemy mąkę, proszek i migdały – teraz mieszamy tylko chwilkę do połączenia składników.
  • Ciasto przekładamy bo blachy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
  • Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *