Kopiec kreta z bananami
Kopiec kreta – czekoladowe ciasto z musem straciatella i bananami, które możesz wymienić na inne owoce 🙂
Kopiec kreta z bananami
Course: Ciasta16
Porcje20
minutes40
minutes1
hourKopiec kreta – czekoladowe ciasto z musem straciatella i bananami, które możesz wymienić na inne owoce 🙂
Składniki
- Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
3 banany
400g śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody,
tabliczka mlecznej czekolady,
4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Jajka ubijamy z cukrem na gęsty krem i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia.
- Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
- Odkrajamy górną część ciasta, wydrążamy środek pozostawiając nienaruszony brzeg i spód.
- Na spód układamy przekrojone wzdłuż banany.
- Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i startą czekoladę.
- Masę układamy na banany formując kopiec. Odkrojoną część ciasta kruszyny drobno i obsypujemy nią kopiec.
Smacznego!