Rożki z ciasta filo z kurczakiem i szpinakiem

Rożki z ciasta filo z kurczakiem i szpinakiem

Course: Dania główne, PrzystawkiCuisine: arabska, tunezyjskaDifficulty: proste
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas smażenia

5

minutes
Całkowity czas

25

minutes

Klasyczne danie z nowoczesnej kuchni tunezyjskiej.

Składniki

  • opakowanie gotowego ciasta filo

  • 150g świeżego szpinaku

  • 1 pierś z kurczaka

  • jogurt naturalny

  • 3 ząbki czosnku

  • 1/2 opakowania sera feta

  • olej

  • sól

  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Pierś kroimy w drobną kostkę. Zalewamy jogurtem, dodajemy pokrojony czosnek, sól, pieprz.
  • Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.
  • Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso.
  • Potem osobno krótko smażymy liście szpinaku.
  • łaty ciasta filo kroimy na 4 pasy.
  • Jeden rożek będziemy robić z 4-5 arkuszy ciasta.
  • Arkusze pomiędzy sobą smarujemy delikatnie olejem.
  • Na jeden róg prostokąta ciasta nakładamy niewielkie kawałki mięsa, kilka liści szpinaku i plaster sera.
  • Zawijamy w trójkąt.
  • Rożki smażymy krótko na oleju na złoty kolor.
  • Podałam z lekką sałatką ze świeżego szpinaku, pomidora, oliwek i feta.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Na zdjeciu sa rowniez ruloniki z ciasta z szynka parmenska. Wykonalam je z nadmiaru ciasta jaki mi pozostal. Na pojedynczy arkusz kladlam plaster szynki i zwijalam. Pieklam tak samo jak sakiewki ze szpinakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *