Rożki z ciasta filo z kurczakiem i szpinakiem
Rożki z ciasta filo z kurczakiem i szpinakiem
Course: Dania główne, PrzystawkiCuisine: arabska, tunezyjskaDifficulty: prostePorcje
20
porcjeCzas przygotowania
20
minutesCzas smażenia
5
minutesCałkowity czas
25
minutesKlasyczne danie z nowoczesnej kuchni tunezyjskiej.
Składniki
opakowanie gotowego ciasta filo
150g świeżego szpinaku
1 pierś z kurczaka
jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
1/2 opakowania sera feta
olej
sól
pieprz
Sposób przygotowania
- Pierś kroimy w drobną kostkę. Zalewamy jogurtem, dodajemy pokrojony czosnek, sól, pieprz.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso.
- Potem osobno krótko smażymy liście szpinaku.
- łaty ciasta filo kroimy na 4 pasy.
- Jeden rożek będziemy robić z 4-5 arkuszy ciasta.
- Arkusze pomiędzy sobą smarujemy delikatnie olejem.
- Na jeden róg prostokąta ciasta nakładamy niewielkie kawałki mięsa, kilka liści szpinaku i plaster sera.
- Zawijamy w trójkąt.
- Rożki smażymy krótko na oleju na złoty kolor.
- Podałam z lekką sałatką ze świeżego szpinaku, pomidora, oliwek i feta.
Na zdjeciu sa rowniez ruloniki z ciasta z szynka parmenska. Wykonalam je z nadmiaru ciasta jaki mi pozostal. Na pojedynczy arkusz kladlam plaster szynki i zwijalam. Pieklam tak samo jak sakiewki ze szpinakiem.