Śledzie marynowane po polsku “Dziadka Kazia”
Śledzie marynowane po polsku “Dziadka Kazia”
Course: PrzystawkiCuisine: polskaDifficulty: prostePorcje
10
porcjeCzas przygotowania
2
hoursKlasyczne śledzie.
Składniki
8 filetów śledziowych
4 cebule
2 szklanki oleju
3 cytryny
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
Sposób przygotowania
- Filety śledziowe moczymy przez 1,5 godziny (wodę zmieniamy ok. 4 razy). Następnie kroimy filety na kawałki o długości ok. 6cm.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Studzimy.
- Umyte cytryny kroimy w plastry.
- szklanym naczyniu (słoik/miska) układamy warstwowo: cytrynę, cebulę, śledzie. Dodajemy pieprz, ziele, liść i olej.
- Odstawiamy na noc do lodówki.