Śledzie marynowane po polsku “Dziadka Kazia”

Śledzie marynowane po polsku “Dziadka Kazia”

Course: PrzystawkiCuisine: polskaDifficulty: proste
Porcje

10

porcje
Czas przygotowania

2

hours 

Klasyczne śledzie.

Składniki

  • 8 filetów śledziowych

  • 4 cebule

  • 2 szklanki oleju

  • 3 cytryny

  • 1 liść laurowy

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

Sposób przygotowania

  • Filety śledziowe moczymy przez 1,5 godziny (wodę zmieniamy ok. 4 razy). Następnie kroimy filety na kawałki o długości ok. 6cm.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Studzimy.
  • Umyte cytryny kroimy w plastry.
  • szklanym naczyniu (słoik/miska) układamy warstwowo: cytrynę, cebulę, śledzie. Dodajemy pieprz, ziele, liść i olej.
  • Odstawiamy na noc do lodówki.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *