Cynamonowy deser z piernikami i jabłkami – pachnący Świętami

– 2 jabłka starte na tarce,

– opakowanie pierników z lukrem,

– opakowanie śmietany 30%,

– cynamon,

– łyżeczka żelatyny,

– cukier puder.

 

Porcja na  5 szklanek.

 

Jabłka ścieramy na tarce i smażymy w garnku. Dodajemy cynamon (tyle ile lubimy – u mnie dużo 🙂 ) i cukier (do smaku, zależy czy mamy mniej/bardziej słodkie jabłka). Smażymy je do momentu, aż będą miękkie. Odstawiamy do przestudzenia.

Śmietanę ubijamy i dodajmy cukier puder (ok. 2 łyżki), dosypujemy ok. 2 łyżeczki cynamonu i próbujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do śmietany. Miksujemy na dużych obrotach i krem wkładamy do lodówki do stężenia.

Pierniki kruszymy i układamy na dnie szklanki/pucharka. Nakładamy jabłka, kolejno krem. Czynność powtarzamy.

Na górze układamy piernik do dekoracji, możemy posypać makiem.

Smacznego!

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *