Cynamonowy deser z piernikami i jabłkami – pachnący Świętami
– 2 jabłka starte na tarce,
– opakowanie pierników z lukrem,
– opakowanie śmietany 30%,
– cynamon,
– łyżeczka żelatyny,
– cukier puder.
Porcja na 5 szklanek.
Jabłka ścieramy na tarce i smażymy w garnku. Dodajemy cynamon (tyle ile lubimy – u mnie dużo 🙂 ) i cukier (do smaku, zależy czy mamy mniej/bardziej słodkie jabłka). Smażymy je do momentu, aż będą miękkie. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy i dodajmy cukier puder (ok. 2 łyżki), dosypujemy ok. 2 łyżeczki cynamonu i próbujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do śmietany. Miksujemy na dużych obrotach i krem wkładamy do lodówki do stężenia.
Pierniki kruszymy i układamy na dnie szklanki/pucharka. Nakładamy jabłka, kolejno krem. Czynność powtarzamy.
Na górze układamy piernik do dekoracji, możemy posypać makiem.
Smacznego!