Zupa koperkowa z pęczakiem i pulpetami

zupa_blog (1) zupa_blog (2)

 

Składniki:

3 marchewki,

1/2 średniego selera,

ok. 6 cm pora,

3 pęczki koperku,

4 łyżki kaszy pęczak,

1/2kg mięsa mielonego (z indyka bądź innego),

1 jajko,

liście laurowe,

ziele angielskie,

sól, pieprz.

 

Koperek siekamy drobno i wrzucamy do garnka. Kłącza można zostawić i również dołożyć do gotowania, wyjąć przed podaniem (wtedy będzie bardziej koperkowa).

Warzywa kroimy drobniej, dodajemy do koperku. Zalewamy wodą, dodajemy ok. 3 liści laurowych i ziaren ziela.

Wsypujemy sól, pieprz i gotujemy.

Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i po ok. 10 minutach dodajemy kaszę.

Po kolejnych 10 minutach, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pulpety w wielkości łyżeczki (mieszamy mięso mielone z jajkiem, solą i pieprzem).

Gotujemy ok. 10 minut i próbujemy czy kasza i pulpety są już dobre (a powinny).

Doprawiamy solą, pieprzem.

Smacznego! 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *