Zielony hummus – pasta z ciecierzycy i sezamu z AWOKADO

Składniki:

1 puszka ciecierzycy,

3 łyżki pasty tahini,

3 łyżki oliwy,

1/4 szklanki soku z cytryny,

1 ząbek czosnku,

1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),

1 dojrzałe awokado,

sól.

 

Odsączamy ciecierzycę.

Przekładamy do miski i dodajemy czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny, kumin oraz czosnek.

Awokado dzielimy na pół i wyjmujemy pestkę. Miąższ dokładamy do miski.

Wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą do smaku.

Przekładamy na talerz i polewamy kolejną porcjo oliwy.

Polecam z chlebkiem, pieczywem, czy słupkami marchewki.

Porcja na 4 osoby.

Smacznego! 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *