Zdrowe marchewkowe bez mąki

– 3,5 szklanki startej marchewki (ok. 9 sztuk średniej wielkości),

– 1,5 szklanki płatków owsianych lekko rozdrobnionych (potraktowałam je tłuczkiem do mięsa),

– 4 jajka,

– 5 łyżek miodu,

– 2 łyżki oleju kokosowego (może też być rzepakowego),

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 1,5 łyżeczki cynamonu,

– 2 goździki rozdrobione,

– szczypta soli.

– szczypta imbiru,

– garść ziaren słonecznika lub dowolnych orzechów,

– 8 sztuk daktyli pokrojonych na mniejsze części (lubisz słodko? dodaj więcej! 🙂 )

*ew. czekolada do polania

 

Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Dodajemy żółtka i stopniowo startą marchewkę.

Dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia, goździki i płatki owsiane. Mieszamy.

Dodajemy ziarna słonecznika (jak orzechy to rozdrobnione) i daktyle.

Na koniec pora na miód i olej.

Całość mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę.

 

Piec ok. 30 minut w temperaturze 170°C.

Jeśli stwierdzicie, że ciasto jest mało słodkie polejcie roztopioną czekoladą 🙂

Smacznego!

 

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *