Tradycyjne schabowe bitki z kaszą gryczaną

bitki 15_Fotor

 

Składniki:  

schab w plastrach,

cebula,

olej kokosowy (rzepakowy),

kasza gryczana,

sól, pieprz.

 

Schab w plastrach rozbijamy tłuczkiem (gdy nie mamy, może być garnkiem 🙂 ).

Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka.

Po kilku minutach dokładamy plastry schaby (wcześniej lekko posolone).

W między czasie nastawiamy wodę i gotujemy kaszę gryczaną.

Gdy schab złapie koloru, podlewamy go wodą i dusimy.

Gdy woda wyparuje, dolewamy ją.

Po ok. godzinie sprawdzamy mięso – gdy jeszcze jest twarde, należy dalej dusić.

Powstały sos doprawiamy solą i pieprzem.

Kaszą gryczaną polewamy sosem.

Smacznego! 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. ~Obżarciuch napisał(a):

    ale smakowite danie obiadowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *