Torcik z nutellą i śliwką
Biszkopt
– 6 jajek,
– 1 szklanka mąki,
– 1 szklanka cukru,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 2 łyżeczki octu.
Krem
– 4 jajka,
– 100g cukru,
– 2 kostki masła,
– 450g kremu Nutella,
– 0,5kg suszonych śliwek,
– 100ml spirytusu.
Poncz
– 1 szklanka wody,
– 2-3 łyżki spirytusu,
– cukier,
– cytryna.
Śliwki
Poprzedniego dnia śliwki ugotować w syropie (ale nie rozgotować). Wody tyle, by przykryć śliwki z 1/2 szklanki cukru.
Odsączyć, pokroić w paski i namoczyć w słoiku w spirytusie. Zostawić na całą noc. Następnego dnia śliwki odsączamy.
Biszkopt
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i resztę składników. Pamiętaj, ocet należy dodać na samym końcu.
Przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 40 min w 180°C.
Krem
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło otrzeć z masą jajeczną na puch.
Ucierając dodawać porcjami nutellę. Na koniec wlać spirytus ze śliwek oraz dodać śliwki.
Poncz
Szklankę przegotowanej wody mieszamy ze spirytusem. Dodajemy dla smaku cukier i sok z cytryny.
Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć i przełożyć połową kremu. Przykryć ciastem, nasączyć i położyć resztkę kremu.
Smacznego!
apetycznie 🙂
Polecam 🙂