Tajin z piersią z kurczaka, cukinią i marchewką

IMAG1009_Fotor IMAG1000_Fotor IMAG1015_Fotor ZOE_0009_Fotor

Składniki:  

olej kokosowy (rzepakowy),

1 cebula,

pół piersi z kurczaka (1 filet),

2 średniej wielkości ziemniaki,

1 marchew,

1 cukinia,

pół papryki*,

sól,

pieprz,

czosnek,

kminek,

curry,

kurkuma,

cynamon.

 

Tajin stawiamy na kuchence i włączamy ogień.

Dajemy olej, cebulę i czosnek pokrojone w piórka.

Po chwili dodajmy pierś z kurczaka pokrojoną w grubszą kostkę.

Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, curry, kurkumą i kminkiem.

Zamykamy naczynie.

Po kilku minutach układamy stożek z marchewki, cukinii i papryki (pokrojonych w słupki) i ziemniaków pokrojonych w plastry.

Warzywa solimy. Nalewamy (ok. 1/4 szklanki) ciepłej wody (ale nie gorącej) – tak by jej temperatura była zbliżona do temperatury naczynia.

Całość powinna dochodzić przez godzinę na najmniejszym ogniu. W trakcie nie otwieramy i nie mieszamy.

Pamiętamy, że tajin jest bardzo czuły na zmiany temperatur.

Warzywa i mięso po godzinie są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach.

Smacznego! 🙂

*moi drodzy hashimowicze, my rezygnujemy z papryki i ziemniaków. Natomiast, jeśli po tych produktach czujecie się dobrze – nie odmawiajcie sobie:)

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. ~Obżarciuch napisał(a):

    bardzo smacznie 🙂

  2. ~sweet-amelia napisał(a):

    Potwierdzam i zachęcam do spróbowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *