Szybkie i proste ciasteczka – ciasto francuskie ze śliwkami

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego (w sklepach można spotkać też w wersji bezglutenowej),

kilogram śliwek (najlepiej węgierek),

żółtko,

cynamon,

cukier.

 

Śliwki umyć, wydrylować i przekroić na pół.

Płat ciasta pokroić na mniejsze kwadraty (tak, by zmieściły się połówki śliwek).

Ciasto smarujemy rozbełtanym żółtkiem, posypujemy cukrem i cynamonem.

Układamy na kwadratach połówki śliwek (skórą do góry).

Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. +180°C i piec do zarumienienia ok. 20 minut.

 

Smacznego! 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *