Szybka galareta drobiowa z marchewką

– 3 ćwiartki z kurczaka,

– 3 chude średniej długości marchewki,

– 3 liście laurowe,

– 4 ziela angielskie,

– główka czosnku,

– sól i pieprz,

– żelatyna.

 

Marchewkę z mięsem, liściem, zielem i solą gotujemy aż zmiękną (wody do wywaru dajemy tyle, by wszystko zakryć).

Wyjmujemy mięso i marchewkę, czekamy aż przestygnie.

Marchewkę kroimy w plastry, mięso dzielimy na drobne części.

W miseczkach/pojemnikach układamy na dno marchewkę, na nie mięso (mniej więcej do połowy wysokości pojemnika).

Wywar doprawiamy pieprzem, solą (w miarę potrzeby) i sporą ilością czosnku.

Przelewamy przed sito i odmierzamy jego ilość – dobrze, by było go ok. 2,5L.

Podgrzewamy i dodajemy żelatynę wg. opakowania (u mnie poszło jedno całe).

Mieszamy do rozpuszczenia i jeszcze ciepłe wlewamy do pojemników z marchewką i mięsem.

Gdy trochę przestygnie, wkładamy do lodówki.

Smacznego!

 

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *