#SmakDzieciństwa – kruche ciasto z kremem, truskawkami i galaretką

Składniki: 

ciasto:

1/2 kostki masła,

2 szklanki mąki,

2 łyżki cukru,

cukier waniliowy,

2 żółtka,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

śmietana,

krem:

krem karpatkowy,

2 łyżki mąki,

2 łyżki cukru,

3 szklanki mleka,

1 1/2 kostki masła,

3 galaretki,

1 kg truskawek.

Ciasto zagnieść i schłodzić. Wyłożyć na blachę.

Zagotować mleko z cukrem, masłem (w części rozpuścić krem). Połączyć mieszając. Dodać tyle mąki, by masa była plastyczna.

Galaretki zrobić wg. instrukcji.

Ciasto piec ok. 50 min w 180ºC.

Gdy wystygnie wyłożyć krem i poukładać truskawki. Zalać galaretką.

 

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *