Sernik bez sera musem z owoców leśnych

Składniki:

1,5 szklanki migdałów,
6 daktyli,
1 łyżka oleju kokosowego, (jeśli nie boisz się glutenu, pierwsze 3 składniki możesz zamienić na pokruszone ciasteczka maślane)

1 szklanka kaszy jaglanej,

aromat śmietankowy ,

sok z cytryny.

4 łyżki cukru,

200g owoców leśnych,

2 łyżeczki żelatyny.

 

Orzechy namoczyć przez 2 godziny, potem obrać ze skórki.

Daktyle zalać wrzątkiem na 10 minut.

Wszystko razem blendować i dodać łyżkę oleju. Jeśli jest za gęste, dodać odrobinę wody pozostałej od daktyli.

Wyłożyć masę do tortownicy i włożyć do lodówki.

Kaszę zalać 4 szklankami wody i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę (ok. 15 minut).

Dodać odrobinę aromatu i cukier (próbować i dodać tyle, jak słodko lubisz 🙂 ).

Gdy przestygnie, blendować na gładko.

Wyłożyć na spód do tortownicy i wstawić do lodówki.

Owoce leśne zasypać niewielką ilością cukru i wody (by przykryło owoce) i gotować – zrobić kompot.

Potem owoce zblendować i dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.

Wymieszać i wstawić do lodówki.

Gdy zacznie tężeć, wyłożyć do tortownicy na masę.

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *