Sałatka z gotowanym burakiem i kozim serkiem

IMAG0611_Fotor_Fotor blog_Fotor   IMAG0630_Fotor blog   IMAG0631_Fotor blog

Składniki:

opakowanie rukoli (może być surowy szpinak, bądź inna sałata),

3 gotowane buraki (średniej wielkości),

2 pomarańcze,

ser kozi (użyłam w plastrach) – możecie użyć np. fety,

ocet jabłkowy,

musztarda (użyłam sarepskiej),

oliwa z oliwek,

prażone ziarna słonecznika.

 

Umytą sałatę łączymy z burakami pokrojonymi na cienkie plastry (ja zrobiłam to szybko za zwykłej tarce).

Filetujemy pomarańczę, kroimy ser (ja pokroiłam w trójkąty). Dodajemy do reszty.

Robimy sos mieszając: 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę octu jabłkowego i 3 łyżeczki oliwy z oliwek.

Taki sos najłatwiej zrobić w słoiczku – składniki ładnie się nam połączą.

Prażymy (ale nie spalamy) ziarna słonecznika i mieszamy ze wszystkimi składnikami i sosem,

Smacznego!  ;-)

Sałatka zainspirowana przez Martę i Damiana z Moja kuchnia Moje Zasady

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. ~luki napisał(a):

    Coś wspaniałego, świetne połączenie produktów. A jak smakuje! Polecam wszystkim !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *