Pyszne ciasto drożdżowe z rodzynkami

– 3,5 szklanki mąki,

– 50g drożdży,

– 250ml mleka,

– 1 szklanka cukru,

– 4 żółtka,

– cukier waniliowy,

– 150g masła

– szczypta soli,

– 150g rodzynek.

 

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, letnim mlekiem i 4 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Rodzynki zalewami wrzątkiem.

Żółta ucieramy z pozostałym cukrem, wsypujemy mąkę.

Dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, roztopione (i wystudzone !) masło.

Wyrabiamy ciasto rękami. Rodzynki odsączamy i dodajemy do ciasta.

Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od rąk.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

Na blachę kładziemy papier do pieczenia, wykładamy ciasto.

Zostawiamy chwilkę niech rośnie

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Smacznego!

 

P.S. Zostały Ci białka i nie wiesz co z nich zrobić? Sprawdź -> TUTAJ

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *