Pyszne brownie z mąką kukurydzianą

–  4 jajka,

– 2,5 tabliczki czekolady (daję 2 gorzkiej i pół mlecznej),

– 250g masła,

– 6 łyżek mąki kukurydzianej,

– kieliszek nalewki/likieru (u mnie malinowa nalewka),

– szczypta soli,

– 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego).

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.

Utrzeć masło, dodać rozpuszczoną czekoladę i ubijać, aż masa będzie gęsta.

Dodać żółtka, mąkę, alkohol i ubijać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier).

Pianę wmieszać do czekoladowej masy.

Całość przelać do blachy i wstawić do kąpieli wodnej (wstawiam blachę to głębszej blachy na pizzę wypełnionej wodą / możemy również w piekarniku piętro niżej wstawić naczynie żaroodporne z wodą, by parowała).

Piec ok. 50 minut w temperaturze 175°C.

Gdy wystygnie można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *