Owsiana tarta z truskawkami i musem jogurtowym

Składniki:

250g mąki owsianej,

4 łyżki brązowego cukru,

150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),

niecały kilogram truskawek (mała łubianka),

jogurt naturalny (u mnie bez laktozy),

1 jajko,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

25g dżemu truskawkowego*.

 

Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.

Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.

Formę na tartę (tortownicę, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.

Po wyjęciu ciasta z lodówki – ciasto wykładamy na spód oraz boki formy.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

W tym czasie szykujemy – masę jogurtową – jogurt naturalny mieszamy z jajkiem i mąką ziemniaczaną.

Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika.

Polewamy je masą jogurtową i pieczemy dalej przez ok. 40 minut. 

Po wyjęciu i przestygnięciu układamy truskawki w plastrach (do pokrojenia użyłam gilotyny do jajek).

W celu uzyskania błyszczących truskawek rozpuszczamy dżem (by był płynny) i pędzelkiem smarujemy owoce.

 

Smacznego! 🙂

Przepis bierze udział w akcji Milion Smaków Truskawek – edycja czwarta 

Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

 

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *