Marokański chlebek z patelni jak podpłomyki

 

 

Składniki:

400g mąki pszennej,

50g semoliny (możemy zrezygnować z tej pozycji),

15g drożdży,

1 szklanka ciepłej wody,

1/2 łyżeczki soli.

 

Do miski przesypujemy mąkę, semolinę, sól i mieszamy.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do mąki.

Wyrabiamy ciasto powoli dodając ciepłą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące należy dodać jeszcze mąkę.

Ciasto powinno mieć gładką i sprężystą konsystencję.

Miskę przykryć folią/ściereczką i odstawić na 20 minut.

Ciasto podzielić na 4 części i uformować placuszki podsypując semoliną/mąką.

Piec na patelni bez tłuszczu.

Smacznego! 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *