Marchewkowe ciasto Zuzi

IMAG0830 IMAG0835 IMAG0850

 

Składniki:

4 jajka,

1 szklanka cukru,

2 szklanki mąki(ja użyłam bezglutenowej schar),

1 szklanka oleju (użyłam kokosowego),

4 starte marchewki (średniej wielkości),

2 łyżeczki sody,

2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego),

2 łyżeczki cynamonu mielonego.

 

Jajka ubijać z cukrem aż uzyskają jasny kolor i zwiększą swą objętość.

Dodać marchewkę i olej (kokosowy doprowadziłam do płynność, kiedyś piekłam z rzepakowym i też było pyszne).

Dodać resztę składników.

Po wymieszaniu wlać do blachy i piec ok. 45 minut w temperaturze +180ºC.

Smacznego! 🙂

 

Ciasto dedykuję mojej Zuzi.

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

4 komentarze

  1. ~gin napisał(a):

    Mmm, musiało smakować bajecznie! 🙂

  2. ~luki napisał(a):

    Ciasto pierwsza klasa! Rozpływa się w ustach! Polecam wszystkim takie pyszności ! 🙂

  3. ~koneser napisał(a):

    sam sprawdzałem…
    istne szaleństwo! pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *