Malabi – izraelski budyń z wodą różaną

 

IMAG0978_blog

IMAG0996_blog

IMAG0970_blog

 

IMAG0987_blog

 

Składniki (na 4-6 porcji):

garść pisctacji do dekoracji,

1/3 filiżanki cukru,

1/2 łyżeczki do herbaty cukru wanilinowego (waniliowego),

4 filiżanki mleka (użyłam bez laktozy),

1/2 filiżanki mąki kukurydzianej,

1 łyżka stołowa wody różanej.

 

Mieszamy w misce filiżankę mleka z mąką, wodą różaną, cukrem waniliowym.

W garnku podgrzewamy resztę mleka w cukrem.

Gdy będzie już ciepłe, zmniejszamy ogień i dodajemy zawartość miski.

Mieszamy energicznie (żeby nie przywarło), aż zgęstnieje do konsystencji budyniu – ja użyłam do tego rózgi.

Przełożyć do szklanek, włożyć do lodówki i jeść jak się schłodzi.

Przed podaniem posypać pokrojonymi pistacjami.

Smacznego! 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. ~Programista w kuchni napisał(a):

    Muszę przyznać, że bardzo zaciekawił mnie ten przepis 🙂 Uwielbiam poznawać takie nowe desery, a ten prezentuje się wyśmienicie! 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *