Klasyczny tatar z ogórkiem i marynowanym prawdziwkiem

 

– 250g mięsa wołowego na tatar,

– 3 ogórki kiszone,

– 1 duża cebula,

– 4 średniej wielkości marynowane prawdziwki,

– 2 żółtka,

– olej,

– sól,

– pieprz,

– papryka słodka,

– papryka ostra.

 

Mięso dzielimy na pół i układamy w formie miseczki. Do środka wkładamy żółtko.

Cebulę, ogórki i grzybki kroimy w drobną kostkę.

Obsypujemy nimi mięso.

W zasadzie tatar jest gotowy do podania.

Ale należałoby go jeszcze przyprawić.

Nie szczędźmy oleju, mięso powinno się świecić. Dajmy sporo papryki słodkiej tak, by tatar miał czerwony kolor po wymieszaniu.

Im dłużej i dokładniej wymieszamy mięso ze składnikami i przyprawami, tym tatar będzie smaczniejszy.

 

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *