Jesienne ciasto kukurydziane z gruszkami (bezglutenowe)

Składniki:

– 6 jajek

– 2 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej

– 1,5 łyżeczki sody bądź (bezglutenowego) proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1,5 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego (albo szklanka oleju)

– 3/4 szklanki brązowego cukru

– gruszki (ok. pół kilograma)

– cukier puder do posypania (jeśli chcesz)

Jajka miksować z cukrem, aż do uzyskania jasnego koloru (i piany) – powinno potroić swoją objętość.

Dolewamy masło, wsypujemy mąkę, sodę i sól.

Ciasto wylewamy na tortownice.

Wkładamy połówki gruszek (bez nasion).

Pieczemy przez  45-50 min w 180°C.

Na tortownicę o średnicy 26cm

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. jacek napisał(a):

    A do czego te truskawki? To chyba błąd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *