Jesienna owsiana tarta ze śliwkami

Składniki:

250g mąki owsianej,

4 łyżki brązowego cukru,

150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),

1 kg słodkich śliwek,

cynamon.

 

Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.

Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.

Formę na tartę (tortownicę, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.

Po wyjęciu ciasta z lodówki – ciasto wykładamy na spód oraz boki formy.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

W tym czasie szykujemy śliwki – myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.

Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika.

Układamy połówki śliwek w rozetę (możemy posypać cynamonem) i pieczemy dalej przez ok. 40 minut.

Smacznego! 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *