Harchas – marokańskie placki (ciasteczka) z semoliny

 

 

Pyszne, marokańskie placuszki z semoliny. Najczęściej jedzone są na śniadanie polane miodem lub z dodatkiem konfitury pomarańczowej.

Można się w nich zakochać, albo nienawidzić… Ja oczywiście należę do pierwszej grupy. A najlepsze są na ciepło… Chrupkie z zewnątrz i rozpływające w środku… mniam…

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nieziemsko pyszne!

Składniki:  

250g semoliny,

1/2 łyżeczki soli,

2 łyżki stołowe cukru pudru,

1 opakowanie małego proszku do pieczenia (7g),

75g masła klarowanego,

100ml mleka.

 

W misce należy wymieszać semolinę z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.

Dolewamy mleko – całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

Szykujemy kulkę i odstawiamy na kilka minut.

Formujemy małe kulki (o średnicy ok. 6cm) i rozpłaszczone kładziemy na rozgrzaną patelnie (wysokość placka ok. 1cm).

UWAGA! Smażymy na suchej patelni – placuszki nie powinny przywierać.

Smażymy z obu stron.

Przed podaniem polewamy płynnym miodem, bądź dodajemy konfiturę pomarańczową.

Smacznego! 🙂 

 

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Elline napisał(a):

    Hej 🙂
    Mogłabym czymś zastąpić cukier puder?

    • Amelia napisał(a):

      Hej! Elline, można zwykłym kryształem, ale zapewne nie takiej odpowiedzi oczekiwałaś Jest wiele zamienników cukru, na pewno coś się znajdzie. Kiedyś eksperymentowałam ze stewią, ale nie skończyło się to dobrzeMożesz też całkowicie zrezygnować z cukru i polać miodem przed podaniem lub położyć konfiturę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *