Harchas – marokańskie placki (ciasteczka) z semoliny

 

 

Pyszne, marokańskie placuszki z semoliny. Najczęściej jedzone są na śniadanie polane miodem lub z dodatkiem konfitury pomarańczowej.

Można się w nich zakochać, albo nienawidzić… Ja oczywiście należę do pierwszej grupy. A najlepsze są na ciepło… Chrupkie z zewnątrz i rozpływające w środku… mniam…

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nieziemsko pyszne!

Składniki:  

250g semoliny,

1/2 łyżeczki soli,

2 łyżki stołowe cukru pudru,

1 opakowanie małego proszku do pieczenia (7g),

75g masła klarowanego,

100ml mleka.

 

W misce należy wymieszać semolinę z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.

Dolewamy mleko – całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

Szykujemy kulkę i odstawiamy na kilka minut.

Formujemy małe kulki (o średnicy ok. 6cm) i rozpłaszczone kładziemy na rozgrzaną patelnie (wysokość placka ok. 1cm).

UWAGA! Smażymy na suchej patelni – placuszki nie powinny przywierać.

Smażymy z obu stron.

Przed podaniem polewamy płynnym miodem, bądź dodajemy konfiturę pomarańczową.

Smacznego! 🙂 

 

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *