Francuskie ciasteczka z ziarnami słonecznika

– 1/2kg mąki,

– 200g śmietany,

– szczypta soli,

– 1,5 kostki margaryny (możecie zastąpić olejem kokosowym o odpowiadającej gramaturze),

– cukier waniliowy,

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 jajka,

– cukier trzcinowy,

– ziarna słonecznika,

– *opcjonalnie dżem porzeczkowy.

 

Ciasto zagnieść i zostawić na noc w zamrażalniku.

Ciasto kroić w plastry i wałkować na 3mm placek. Wykrajać ciasteczka foremkami.

Ciasteczka maczać w rozbełtanym jajku, a potem w cukrze wymieszanym z ziarnami.

Na większych ciasteczkach można kłaść odrobinę dżemu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut – aż delikatnie się zrumienią.

Smacznego!

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Magdalena napisał(a):

    proste i pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *