Fig Bar Natures Bakery – figowy batonik – warto?

IMAG1003 IMAG1006 IMAG1008

Batonik figowy w bardzo ładnym i wiele obiecującym opakowaniu.

W pierwszej chwili nie zauważyłam, że jest pszenny i wzięłam go z półki sklepowej do domu.

Po analizie składu wpadłam w chwilę zastanowienia: spróbować, czy nie… o to było pytanie…

Ma w składzie pszenicę, której unikam jak ognia od pół roku. Ale może gryz zostanie mi wybaczony ? 🙂

Batonik sam w sobie jest smaczny i mocno odżywczy. Jest bardzo figowy – idealny dla fanów tego owocu.

Największy jego mankament w moim odczuciu to właśnie ta pszenica, co dla mnie (osoby z hashimoto) mocno go dyskwalifikuje.

Natomiast wszystkim osobom, które lubią przekąski tego typu i nie rezygnują z pszenicy – batonik polecam.

Producent zapewnia, że produkt wyprodukowano z naturalnych składników. Posiada certyfikat  NON GMO PROJECT.

Nie zawiera składników mlecznych, tłuszczy trans i cholesterolu.

Skład: mąka pszenna razowa z pełnego przemiału, suszony syrop trzcinowy, syrop z brązowego ryżu, pasta ryżowa (15%), olej rzepakowy (super, że nie palmowy 🙂 ), płatki owsiane, karmel – barwnik, sól morska, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, błonnik owsiany, substancje spulchniające – wodorowęglan sodu*, difosforan disodowy**, fosforan monowapniowy***.

*wodorowęglan sodu – regulator kwasowości, spulchniacz, stabilizator. Jest związkiem syntetycznym. Uznawany w dużych dawkach za niekorzystny na nasze zdrowie.

** difosforan disodowy – regulator kwasowości, spulchniacz, stabilizator, emulgator, polepszacz. Uznawany jest za nieszkodliwy, ale w USA zakazany.

*** fosforan monowapniowy – regulator kwasowości, stabilizator, przeciwutleniacz. Substancja pozyskiwana naturalnie. Uznawany w dużych dawkach za niekorzystny na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze (dla jednej sztuki): 110kcal, 11g cukru, 2,5g tłuszczu.

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *