Drożdżowa strucla z marmoladą

– 5 szklanek mąki,

– 25g drożdży,

– 250ml mleka,

– 1/2 szklanka cukru,

– 2 jajka,

– 120g masła

– szczypta soli,

– marmolada (może być również dżem, czy masa makowa).

 

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 3 łyżkami letniego mleka i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Masło rozpuść i przestudź.

Do rozczynu dodaj mąkę, sól, cukier, jajka, mleko. Zamieszaj i dodaj masło.

Wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić od ręki.

Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto  wałkujemy na prostokąt. Smarujemy marmoladą i zwijamy na roladę.

Wkładamy do keksówki lub zwykłej blachy.

Zostawiamy na ok. 30 minut.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Smacznego!

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *