Domowy burger

 

Składniki:

mięso wołowo – wieprzowe (500g),

garść rukoli,

2-3 pieczarki,

pomidor,

czerwona cebula,

ser w plastrach (użyłam bez laktozy),

jogurt grecki (użyłam bez laktozy),

majonez,

świeży czosnek,

sól, pieprz,

5 bułek (u mnie kukurydziane),

olej do smażenia (u mnie kokosowy).

 

Szykujemy sos do burgera: jogurt naturalny, 3 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku (mniej/więcej – jak wolicie), sól i pieprz – mieszamy.

Pieczarki kroimy na plastry i smażymy na patelni do uzyskania koloru.

Pomidor i cebulę kroimy w plastry. Rukolę myjemy i suszymy.

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

Formujemy kotlety (podobnie jak mielone) i smażymy.

Gdy kotlety będą usmażone, szykujemy burgery.

Bułki kroimy na pół i kładziemy na chwilę na suchą patelnie (by były ciepłe).

Na bułkę kładziemy sos, cebulę, rukolę, mięso, ser, pomidor, pieczarki, sos i przykrywamy górą bułki.

Im więcej zabawy i bardziej brudne ręce, tym smaczniej 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *