Domowe pączki

Z porcji wychodzi 30-40 pączków. Lepiej róbcie mniejsze, będą jeszcze rosnąć. Mniejsze będzie Wam wygodniej smażyć 🙂

– 1kg mąki,

– 100g drożdzy,

– 100g masła,

– 100g cukru,

– 2 szkl. mleka,

– 6 żółtek,

–  1 jajko,

–  2 cytryny,

– 50ml rumu,

– ok. 4 kostek smalcu

– cukier waniliwoy

– konfitura/marmolada,

– sól,

– cukier puder.

 

 

Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, dodać 2000g mąki i 150ml ciepłego mleka. Rozetrzeć.

Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce.

Żółtka i jajko rozetrzeć z resztą cukru. Gdy drożdże podwoją swoją objętość, dodać resztę mąki i utarte jajka.

Wyrabiać dodając mleko, sok z 1 cytryny, skórkę z 1 cytryny, rum, cukier waniliowy i szczyptę soli

Cierpliwie wyrabiać aż będzie odchodzić od rąk.

Dodać stopione i przestudzone masło. Dalej wyrabiać.

Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia.

Pączki lepić natłuszczonymi rękami. Kłaść zlepioną stroną na stolnicy posypanej mąką.

Zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym smalcu na kolor z obu stron.

Gdy przestygnie posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z drugiej cytryny.

Smacznego!

 

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *