Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy)

 

 

Składniki:  

250g masła / oleju kokosowego,

200g cukru,

9 jajek,

puszka gotowej masy makowej,

9 czubatych łyżek kaszy manny (użyłam płatków ryżowych),

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego).,

600g jabłek.

 

Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach.

Ubić pianę z białek.

Masło/olej utrzeć z cukrem i dodawać: żółtka, mak, kaszę/płatki (gdy płatki ryżowe są gruboziarniste należy je przedtem rozdrobnić np. blenderem), proszek do pieczenia.

Całość wyrabiać mikserem.

Na sam koniec dodać jabłka i pianę – wymieszać delikatnie łopatką by nie opadła.

Ciasto wyłożyć na blachę i piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego! 🙂 

P.S. Ciasto jest bardzo makowe i wilgotne – dla każdego amatora maku 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. ~gin napisał(a):

    O mniam, musiało być obłędnie pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *