Bezglutenowe faworki na tłusty czwartek i nie tylko!

IMAG0925

Składniki:  

1/2kg mąki (użyłam uniwersalnej bezglutenowej Schar),

8 żółtek (co zrobić z 4 białek? sprawdź),

50g masła (oleju kokosowego),

3 gęstej śmietany (użyłam bez laktozy),

2 łyżki spirytusu/octu (wybrałam jabłkowy),

szczypta soli,

smalec/masło klarowane do smażenia.

 

Przesiać mąkę do miski, dodać schłodzone masło (olej) i posiekać razem.

Dodać żółtka, śmietanę, odrobinę soli, ocet/spirytus* i wymieszać nożem.

Zagnieść ciasto możliwie najszybciej.

Przełożyć na stolnicę/blat oprószony mąką.

Ciasto rzucać energicznie na blat bądź uderzać wałkiem raz za razem – tą czynność powtarzać przez ok. 15 minut.**

Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce (ok. +8°C) na ok. 1 godzinę.

Schłodzone ciasto podzielić na 4/5 części.

Jedną część rozwałkować najlepiej do wysokości 1 milimetra.

Rozwałkowane ciasto pokroić na paski wielkości 3x9cm.

W środku każdego paska zrobić nacięcie o długości 3cm.

Przez nacięcie przełożyć jeden koniec paska.

Postępować tak samo z resztą ciasta.

Moje ciasto nie nadawało się do wałkowania – kruszyło się. Rwałam więc kawałki i wrzucałam na tłuszcz.

Rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego faworki partiami. Po chwili przewracać je na drugą stronę.

Gdy się zrumienią wyjmować na papierowe ręczniki, by odkapały z nadmiaru tłuszczu.

Obsypać cukrem pudrem.

 

*dzięki użyciu octu/spirytusu będą wchłaniać mniej tłuszczu podczas smażenia i będą pulchniejsze

**znęcanie się nad ciastem spowoduje, że faworki będą kruche dzięki wtłoczeniu dużej ilości powietrza

Smacznego! 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

11 komentarzy

  1. ~Obżarciuch napisał(a):

    ale tu smacznie u Ciebie 🙂 zapraszam do mnie na faworki na piwie
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2017/02/faworki-na-piwie.html

  2. ~tss napisał(a):

    Może się przyda: W mące nie ma glutenu – http://www.stachurska.eu/?p=19987 .

  3. ~ciastamamy napisał(a):

    Rewelacja.
    Oto moje pomysły
    http://www.ciastamamy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *