Owsiana tarta z porzeczkami

tarta owsiana z porzeczkami

 

Owsiana tarta z porzeczkami

Składniki:

250g mąki owsianej,

3 łyżki brązowego cukru,

150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),

dżem porzeczkowy* (o niskiej zawartości cukru),

wiórki kokosowe (wg. uznania)

Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.

Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.

Formę na tartę (tortownicą, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.  

Po wyjęciu ciasta z lodówki – 2/3 ciasta wykładamy na spód oraz boki formy.

Na ciasto nakładamy dżem. Na dżem posypujemy garść wiórków kokosowych – ten krok możecie spokojnie pominąć.

Na wierzch posypujemy pokruszoną resztę ciasta.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut.

Jeść, gdy dobrze wystygnie.

Smacznego!  😉

*dżem porzeczkowy możemy zastąpić innym smakiem, bądź owocami sezonowymi

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *