Owsiana tarta z karmelizowanym jabłkiem

IMAG2236_blog IMAG2262_blog IMAG2225_blog IMAG2242_blog

Składniki:

250g mąki owsianej,

4 łyżki brązowego cukru do ciasta,

150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),

4 średniej wielkości jabłka (ok. 3/4 kg),

1 jabłko do dekoracji,

6 łyżek cukru do karmelu,

łyżka masła do karmelu.

 

Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.

Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.

Formę na tartę (tortownicą, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.

Po wyjęciu ciasta z lodówki – ciasto wykładamy na spód oraz boki formy.

Szykujemy jabłko na dekoracje – wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy na plastry, lekko skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika blachę z ciastem i kładziemy obok na papier plastry jabłek na 30-40 minut.

4 jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części.

Topimy cukier na karmel z łyżką wody. Gdy zacznie bulgotać wrzucamy jabłka, masło i mieszamy.

Mieszamy aż jabłka zmiękną. Gdy nie rozpadną się, możemy je rozgnieść widelcem.

Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika, wykładamy karmelizowanym jabłkiem. Na wierzch układamy plastry pieczonych jabłek.

Jeść, gdy dobrze wystygnie.

Smacznego! 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *