Owsiana tarta z jabłkami i musem jogurtowym

IMAG1850_blog

IMAG1864_blog

IMAG1866_blog IMAG1897_blog

 

Składniki:

250g mąki owsianej,

4 łyżki brązowego cukru,

150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),

4 średniej wielkości jabłka (ok. 3/4 kg),

cynamon,

jogurt naturalny (u mnie bez laktozy),

1 jajko,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

3 łyżki płynnego miodu,

sok z 1/2 cytryny.

 

Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.

Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.

Formę na tartę (tortownicą, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.

Po wyjęciu ciasta z lodówki – ciasto wykładamy na spód oraz boki formy.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

W tym czasie szykujemy:

– masę jogurtową – jogurt naturalny mieszamy z jajkiem i mąką ziemniaczaną,

– jabłka – kroimy ze skórką na cienkie plastry (ja użyłam do tego tarki), skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy miodem i posypujemy cynamonem.

Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika.

Polewamy je masą jogurtową i układamy plastry jabłek (np. z rozetę).

Pieczemy dalej przez ok. 40 minut. 

Jeść, gdy dobrze wystygnie.

Smacznego! 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. ~luki napisał(a):

    Tarta z jabłkami palce lizać!!! POLECAM !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *