Bezglutenowa babka piaskowa (cytrynowy puch)

IMAG0704_Fotor blog  IMAG0677_Fotor blog

Składniki:

5 jajek,

1 szklanka cukru,

1.5 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej,

200g masła (oleju kokosowego),

1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego),

starta skórka z 2 cytryn.

 

Jajka (białka+żółtka) długo ubijać, aż powstaje piana i potroją swoją objętość. Powinny też uzyskać bardzo jasny kolor.

Dodawać powoli cukier.

Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryn.

Na koniec dodać roztopione, wrzące masło.

Przelać do formy. Piec ok. 50 minut.

Smacznego!  ;-)

Babka jest przepyszna! Idealnie piaskowa z cytrynową nutą – zachwyci każdego!

Nie można się jej oprzeć.

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *