Bezglutenowa babka herbaciana z cytrynowym lukrem

IMAG2078_blog

IMAG2059_blog

IMAG2058_blog

 

Składniki:

2 szklanki mąki (ja użyłam bezglutenowej Schar),

1/2 szklanki cukru,

80 g masła (oleju kokosowego),

2 żółtka,

1 szklanka mocnej herbaty,

80g rodzynek,

1 łyżeczka sody,

1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego),

1/2 skórki z cytryny,

szczypta soli,

sok z połowy cytryny,

cukier puder.

 

Rodzynki pogotować (ok. 5 minut) w mocnej herbacie. Odcedzić i wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem i dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól, mąkę, sodę i proszek.

Na końcu wlać zimną herbatę i dodać rodzynki.

Przygotować formę do bab, wlać ciasto.

Piec ok. 55 minut.

Przygotować lukier:

do soku z cytryny dodawać cukier puder po łyzeczce (ok. 20 łyżeczek) i mieszać.

Dodawać cukier aż będzie gęste i białe.

Polukrować babkę.

Smacznego!

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. ~gin napisał(a):

    Oj tak, to musiało być pyszne! Herbata z cytryną w formie stałej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *