Aromatyczne ciasto pomarańczowe (bez mąki)

Składniki:

2 pomarańcze,

250g migdałów,

6 jajek,

1 szklanka cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki cynamonu,

szczypta soli,

2 tabliczki czekolady na polewę.

 

Myjemy i szorujemy pomarańcze. Zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1,5 – 2 godziny (sprawdzamy miękkość – widelec powinien się dobrze wbijać).

Kolejno czekamy jak ostygną, kroimy na części i pozbywamy się pestek.

Blendujemy na pulpę (tak, razem ze skórką).

Migdały mielimy (gdy mamy ze skórką – zalewamy wrzątkiem i zdejmujemy ją).

Jajka ubijamy na puszystą masę, aż uzyskają jasny kolor.

Dodajemy drobne migdały (konsystencja mąki/kaszy), proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon.

Na koniec dodajemy pulpę z pomarańczy i miksujemy.

Masę przekładamy na wysmarowanej tortownicy o pieczemy przez ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy ciasto wystygnie, roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy – ja zrobiłam wzory z mlecznej i gorzkiej czekolady.

 

Smacznego! 🙂

fcb

Amelia

Przygodę z kuchnią zaczęłam kilka lat temu, ale bawić się nią dopiero od niedawna. Powoli wchodzę w kuchnię bezglutenową starając się, by dania (a głównie desery) przypominały kuchnię „tradycyjną”. Ma być smacznie, szybko i zdrowo.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Kasia napisał(a):

    Zaraz spróbuję zrobić, brzmi mega zachęcająco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *