Ciasto z jabłkami prosto z Włoch!

Ciasto z jabłkami prosto z Włoch!

Difficulty: łatwe
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

15

minutes
Czas pieczenia

50

minutes
Całkowity czas

1

hour 

5

minutes

Jeśli kochasz ciasta z jabłkami i masz dosyć tradycyjnych (ale pysznych!) szarlotek – spróbuj tego przepisu 🙂 Gwarantuję, że się w nim rozkochasz!

Składniki

  • 2 jajka

  • 100g masła

  • 250g mąki

  • 150g cukru

  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • 75ml mleka

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 3 jabłka

Sposób przygotowania

  • Masło ucieramy z cukrem.
  • Po uzyskaniu puszystej masy dodajemy jajka i mieszamy, dodajemy aromat.
  • Dodajemy jajka pojedynczo – cały czas mieszając.
  • Teraz dodajemy mąkę, proszek, mleko i sól. Mieszamy do połączenia składników.
  • Jedno jabłko obieramy kroimy w kostkę i dodajemy do masy – delikatnie mieszamy łyżką.
  • Przekładamy do formy i na wierzchu układamy plastry jabłek – ja użyłam ze skórką.
  • Posypałam też porzeczkami, bo akurat miałam – Ty nie musisz 🙂
  • Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka.
  • Zajadać pysznie 🙂

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *