Czekoladowe ciasto z cukinii

Czekoladowe ciasto z cukinii

Difficulty: łatwe
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

15

minutes
Czas pieczenia

50

minutes
Całkowity czas

1

hour 

5

minutes

Jeśli masz nadmiar cukinii i nie wiesz, co z nią zrobić to dobrze trafiłeś! Przygotuj ze mną pyszne, bardzo czekoladowe ciasto.
Nikt nie poczuje cukinii, a gwarantuje, że każdy się w nim zakocha!

Składniki

  • 115g masła

  • 250g cukru

  • 1/2 szklanki oleju

  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki jogurtu

  • 300g mąki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 50g kakao

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (możesz pominąć)

  • ok. 340g startej na grubych oczkach cukinii

  • 60g posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  • Masło ucieramy z cukrem.
  • Po uzyskaniu puszystej masy dodajemy jajka i mieszamy, wlewamy olej.
  • Dodajemy jogurt, kawę, cukinię, czekoladę, mąkę, proszek, kakao, aromat.
  • Mieszamy do połączenia składników.
  • Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka.
  • Można polać dodatkowo czekoladą 🙂

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *