Ciasto z truskawkami i twarogiem
Ciasto z truskawkami i twarogiem
Difficulty: łatwePorcje
20
porcjeCzas przygotowania
10
minutesCzas pieczenia
40
minutesCałkowity czas
47
minutesCiasto, które pozwoli Ci wykończyć resztki z lodówki
Składniki
- ciasto
3 jajka
80g cukru
1 szklanka mąki
75ml oleju
350g truskawek (pokrojonych w plastry)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- nadzienie serowe
kostka twarogu
1 żółtko
45g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
- Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy po żółtku i powoli miksujemy.
- Stale miksując na wolnych obrotach małą strużką wlewamy olej.
- ąkę z proszkiem wsypujemy i mieszamy.
- Osobno mieszamy widelcem składniki masy serowej.
- Do blachy wlewamy ciasto, układamy truskawki i rękawem bądź łyżkę robimy kleksy z masy serowej (wciskamy też na spód).
- Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.