Chleb sodowo-owocowy
Chleb sodowo-owocowy
Difficulty: łatwe20
porcje10
minutes30
minutes40
minutesPyszny chleb sodowo-owocowy, którego przygotowanie zajmie Tobie dosłownie chwilę, Ciasto nie musi rosnąć, bo nie używamy drożdży. To świetne rozwiązanie, gdy nie masz czasu albo cierpliwości do ciasta drożdżowego. Taki chleb z owocami to świetna alternatywa dla chałki drożdżowego. Uwierz, że kromka chleba z masłem + szklanka kakao to świetny duet na śniadanie i gwarancja dobrze rozpoczętego dnia.
Składniki
700g mąki (dodaj na początek 500g i stopniowo dodawaj resztę podczas wyrabiania – w miarę potrzeby)
łyżeczka soli
łyżeczka sody oczyszczonej
100g kandyzowanych owoców (użyłam skórki pomarańczowej)
100g rodzynek (wcześniej przelanych wrzątkiem)
starta skórka z cytryny i pomarańczy
2 łyżki cukru
50g masła
400ml maślanki
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do powstania zwartej, nieklejącej masy.
- Pamiętajmy, żeby dodać mniej mąki i potem dosypywać stopniowo, jeśli ciasto będzie się kleiło.
- Gdy będziemy mieć wyrobione ciasto, przekładamy je na blachę z papierem i formujemy okrąg.
- Ciasto kroimy nożem (całkowicie) na mniejsze części – nie pomińmy tego kroku, jest bardzo ważny.
- Pieczemy przez 30 min. w temp. 220 stopni.
- Smacznego!