Z pamiętnika babci: czarne ciasto – z “kakałem”

Z pamiętnika babci: czarne ciasto – z “kakałem”

Difficulty: łatwe
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

30

minutes
Całkowity czas

50

minutes

Ciasto z dzieciństwa. Jako dzieci mówiliśmy, że to czarne ciasto. Babcia zapisała u siebie jako ciasto z “kakałem” – nie mogłam nazwać go inaczej. Mocno kakaowy biszkopt, krem maślany i polewa czekoladowa.

Składniki

  • Biszkopt
  • 4 jajka

  • 2/3 szklanki cukru

  • 2/3 szklanki mąki

  • 2-3 łyżki mąki

  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżeczka wódki/octu

  • Krem
  • 1/2 kostki masła

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego

  • Polewa
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej

Sposób przygotowania

  • Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mąkę, proszek, kakao – delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 20cm).
  • Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gdy biszkopt przestygnie, przekrajamy go na pół.
  • Robimy krem – jajko ubijamy z cukrem na parze i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Masło w temp. pokojowej miksujemy i dodajemy po łyżce ubite jajka.
  • Gotowym kremem przekładamy biszkopt.
  • Wierzch polewamy roztopioną czekoladą.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *