Prosta szarlotka
Prosta szarlotka
Porcje
30
porcjeCzas przygotowania
40
minutesCzas pieczenia
1
hour15
minutesCałkowity czas
1
hour55
minutesProsta szarlotka, która uda się każdemu! A jak spróbujesz, to nie przestaniesz jeść!
Składniki
- Ciasto
250g masła
80g cukru
320g mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
- Farsz
2 kg jabłek
40g cukru
cynamon (wedle upodobań)
Sposób przygotowania
- Masło kroimy w kawałki, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i mieszamy do połączenia.
- Ugniatamy kulkę, owijamy folią i wkładamy na ok. 40 min. do lodówki.
- tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy razem z cukrem i cynamonem ok. 20 minut.
- Ciasto dzielimy na 2 część.
- Pierwszą część wykładamy na blachę i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. (możemy odrywać kawałki ciasta i łączyć je na blaszce)
- Przekładamy mus jabłkowy i przykrywamy kawałkami drugiej części ciasta.
- Pieczemy jeszcze przez godzinę.
- Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.