Syrop z owoców czarnego bzu

Syrop z owoców czarnego bzu

Porcje

3

porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas gotowania

30

minutes
Całkowity czas

50

minutes

Pyszny syrop idealny jako dodatek do herbaty, deserów, lodów. Dodatkowo ma świetne właściwości – wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, wzmacnia i chroni drogi oddechowe.

Składniki

  • dojrzałe (czarne!) owoce czarnego bzu (700g)

  • cukier (350g)

  • woda

  • 2 porcje owoców, 1 porcja cukru

Sposób przygotowania

  • Przebieramy owoce bzu, wszystkie muszą być dojrzałe, czarne. Myjemy je.
  • Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (tak, żeby tylko ja przykryć).
  • Gotujemy ok. 10 minut – do momentu aż będą miękkie. Następnie przecieramy je przez sito.
  • Powstały sok gotujemy z cukrem, ok. 20 minut od zagotowania (możemy dłużej, jeśli chcemy żeby syrop był gęstszy).
  • Przelewamy jeszcze gorący do słoików/butelek.
  • Następnie pasteryzujemy 20 minut.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *